Varmestua Moss

Artikkel fra Jeløy menighetsblad om Varmestua

VARMESTUA

Sist sommer flyttet Varmestua fra Strandgata til Helgerødgata på Jeløya. Etter full renovering har den tidligere puben Høyenhall blitt et koselig og funksjonelt sted både for de som jobber der og for alle de som kommer innom i løpet av uka.

Varmestua er åpen fra 08 til 14 hver mandag, onsdag og fredag. Her serveres det både frokost og middag i tillegg til utdeling av mat, klær og rene sprøyter for den som trenger det. Matvarer til utdeling kommer fra blant annet Spar, OBS og Rema, mens råvarene til middagen stort sett blir kjøpt inn. Det er viktig at måltidene er både næringsrike og velsmakende. Det er mellom 20-50 besøkere innom på hverdagene, mens det til det årlige julebordet dekkes til 65.

I husets andre etasje er det minikjøkken og et stort rom som kan leies ut som møte- eller selskapslokale.

 

Bilde: fra venstre: Kat, Anita, Inger Lise, Anne, Laila.

De som jobber her, kommer tidlig om morgenen for å gjøre i stand frokost og matpakker. Noen jobber èn dag i uken, mens andre jobber flere dager i uken. Lønnen de får er mye takknemlighet og en god følelse av å være til nytte.  Noen har vært engasjert i arbeidet i 15-16 år. «Det er mye takknemlighet og glede i miljøet her, og det er stort sett bare hyggelig å jobbe på Varmestua. Når det en sjelden gang har skjedd noe ubehagelig, er de andre brukerne raskt på pletten for å passe på oss,» forteller Kat.

Bilde; Per Erik Jensen, Jens Thorvaldsen, Tore Berg

-Her på Varmestua er det et veldig godt og sosialt miljø, forteller Tore, Jens og Per-Erik. Alle tre pleier å møte opp stort sett tre dager i uka, til en god prat og deilig mat. -Her er det ingen som ser ned på hverandre, alle er på likefot. Vi er gode venner og likesinnede, og vi opplever stor omsorg og kjærlighet fra både hverandre og fra de ansatte. For ikke å snakke om at maten er veldig deilig! Her er det ingenting å klage på. Jens understreker at de også setter pris på når presten eller diakonen kommer på besøk. -Det liver opp rundt bordet!

-Det er veldig sjelden det er noe bråk her, sier Per-Erik. -Det er et veldig fint og rolig miljø. Her kan vi lese avisa, spise god mat – og på den måten få dagen til å gå.

Varmestua i Moss ble startet i 1967/68. Siden 1987 tok Arbeiderbevegelsens rus- og sosialpolitiske forbund (AEF) over driften, og har ansvaret fortsatt. Arild Nilsen som er styreleder, har vært aktiv helt fra 1994. Han har lagt ned tusenvis av timer for å drifte Varmestua – alt på frivillig basis.

-Hva er det som gir deg denne motivasjonen til å holde på i så mange år? -Jeg har tidligere jobbet som hovedkontakt for AKAN (Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk) på Moss Rosenberg Verft i 18 år. Her fikk jeg være med å hjelpe flere ut av rusproblemer. Det å se at noen finner sin vei ut av rus gir ham motivasjon til å hjelpe flere. -Vi får mange positive tilbakemeldinger fra folk som har brukt Varmestua i mange år og som nå har kommet seg ut av miljøet. De takker oss for arbeidet og sier vi har reddet livet deres. Det motiverer oss til å fortsette, forteller Arild.